Nokia E7 i Ovi aplikacije

Nokia Srbija je izabarala nekoliko blogera, između ostalih i moju malenkost da testira novo Nokia E7-00 čedo. Kao da su znali, tj i jesu znali da sam veliki Nokia fan, pošto sam ispratio skoro sve Nokia smartphone izbačene do sada.

Nokia je često bila driver inovacija, moj drugi telefon, Nokia 3210 prvi mobilni telefon bez antene, sledeći Nokia 3330 prvi telefon sa wap browserom, pa onda Nokia 5510 prvi telefon sa mp3 playerom (neverovatnih 64MB za muziku i full qwerty tastatura).

Onda su krenuli sa Nokia 6600, jedan od prvih Symbian smartphona koji su napravili, pa onda E60, prvi Nokia telefon koji je imao WiFi opciju, pa E50,  pa je onda brzo zatim došao i E51 savršenstvo od telefona. I na kraju E71, telefon sa kojim možeš nekoga da gađaš i da ga ozbiljno povrediš, a posle lagano da nastaviš razgovor – napravljen je prosto savršeno.

Ono što me već dugo odbija od touch screen Nokia telefona, vremešni Symbian koji prosto nije bio dorastao zadatku. Mada su najavili velike izmene sa S3 verzijom. Prvi dodir sa S3 verzijom sam imao u Sony Ericsson Vivaz pro telefonu, iskreno nisam bio oduševljen, prosto tada je to bila teška beta i jako mi je čudno što je uopšte izašao na svetlost dana, ovo je bilo pre nego što je SE prihvatio Android kao smartphone platformu. E7-00 upravo ima ovu verziju, S3 koja je doduše poprilično unapređena u odnosu na ono što sam video na Vivaz-u.

Na E71 je postojalo samo nekoliko stvari koje su me poprilično nervirale, nisam uspeo da podesim Exchange mail, dobro de znam da ima nekih zezancija. Ali na iPhone sam samo uneo user i pass i sve je proradilo na keca. Ovde je IT morao da se umeša, jasno vam je da ovo meni kao neko ko je “IT osvešćen” teško pada. Mada iskreno i Android me je poprilično namučio.

Na E7 je podešavanje prošlo nešto lakše, doduše nije htela da proradi konekcija dok nisam resetovao telefon, što sam sasvim slučajno otkrio. Ok exchange mail radi. Gmail podešavanje jako lako. Kucanje i čitanje mailova prosto uživanje na, prevelikom ekranu i sa solidno dobrom qwerty tastaturom. Virtualni qwerty – za nekoga ko je navikao da kuca na iPhone, prosto nedovoljno dobra i pored velikog ekrana.

Jedna velika mana E71 i rada sa exchange mailom, morate da setujete fiksni access point za konekciju, što znači da i kada ste na wifi-ju opet će skidati mailove i atačmente preko gprs. Ovo je lepo sređeno na E7, wifi konekcija ima priority veći od gprs, kako ste na wifi-ju ide preko njega, čim izađete iz opsega prebacuje se na gprs. Ovo radi i za sve ostale aplikacije, web browser i sve ostalo – super.

A onda su na red došle social media aplikacije, skidanje preko Ovi store-a. Ovi nažalost baguje, nisam siguran zbog čega ali često prijavljuje greške pri download-u aplikacija. Foursquare je skinut i lepo radi, mnogo bolje nego na E71. Twitter aplikacija, nemoguća misija, prosto jedina aplikacija koja vredi je Gravity, koji se plaća. Ne, nisam navikao da plaćam aplikaciju za Twitter.

Pokušao sam da koristim Ovi social, koji ima pristup za Facebook i Twitter, dođavola ako je već social mogao bi da podrži još neku mrežu. Relativno lepo radi, malo je interface čudan. Ne baš najbolje iskorišćen prelepi veliki ekran E7-ce.

Moram da primetim da Ovi store ima mnogo manje korisnih aplikacija, čitaj besplatnih korisnih aplikacija, nego Android market a posebno iTunes. Što se poprilično oseti, pošto je E7 fenomenalna platfoma, ali nekako neiskorišćena, pošto nedostaju kvalitetne aplikacije.

Ono što sam doduše pronašao na Ovi storu su domaće aplikacije, kao što su recimo za čitanje B92 ili Blic-a.

Ali i aplikacije za čitanje naših dragih blogera. Postoji aplikacija za Eniakov blog, ali i za blog Ko ne voli cipele ne voli ni ljude.

Inače je dosta lako napraviti ovakve aplikacije uz Ovi app wizard, Webmanijak app je pending review, pa kada je budu odobrili, postujem i nju.

Ono što je totalno super za ove aplikacije, da ih možete postaviti kao widget na jedan od tri ekrana telefona i u svakom trenutku možete pratiti šta se dešava.

Dodatno i još jedna totalno super aplikacija za hvatanje slika ekrana ScreenSnap, kojim su i napravljene ove slike.
Kako ne postoji pretraga po državi u Ovi store-u, ako još neki bloger ima svoju Ovi aplikaciju neka ostavi komentar, da ubacimo na spisak.

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. bstojanovic says:

    Druze, nije 6600 prvi, vec treci Nokia Symbian telefon. 7610 i 3650 su lansirani pre njega (mozda i 3660).

  2. Ivan Dimitrijevic says: (Author)

    @Bstojanovic sasvim moguce; hvala ti na tips. Uglavnom jedan medju prvima. Ispravih sada u tekstu.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!