Webmanijak – nedeljni suma-sumarum #1

Svašta se lepo izdešavalo ove nedelje, što na globalnom tržištu online oglašavanja čak ima i mnogo vesti iz lokala. Tako da mi se čini da je ovako jedan post u petak kao suma-sumarum šta se sve desilo skroz kao dobra ideja.

Prvo vesti iz sveta:

8. April – Nova verzija iPhone OS 4.0 – sa ugrađenom podrškom za iAd


Stiv Jobs i Apple ekipa su objavili detalja o novoj verziji iPhone 4.0 operativnog sistema – kakve sad ovo ima veze sa online oglašavanjem – velike. iPhone je prodat u skoro 100 miliona primeraka, što je već postala interesantna cifra na globalnom nivou. Novi iPhone OS 4.0 donosi i iAd platformu za plasiranje oglasa na mobilne uređaje.  Više o tome Ivan Brezak Brkan

A sada iz lokalno:

8. April – Beograd – ABC seminar – Oglašavanje na Internetu


Održan je drugi po redu seminar na temu “Oglašavanje na Internetu” – nastavak aktivnosti na jačanju svesti o prednostima ali i stanju domaćeg tržišta internet oglašavanja u Srbiji, organizaciji ABC Srbija. ABC Srbija je krenula u kampanju privlačenja online medija i media buying agencija zbog promocije svog sistema praćenja posećenosti Web sajtova (Web Auditing).

8. April – Start lokalnog servisa za rangiranje online media Snajper.rs


Kad smo već kod merenja posećenosti sajtova, dobio sam pristup za zatvorenu beta verziju još jednog lokalnog sistema, Snajper.rs za merenje posećenosti sajtova – dobro ne baš za merenje posećenosti koliko za rangiranje po posećenosti na osnovu Google Analitycs Statistika. Javni start Snajper.rs se očekuje u sledeći ponedeljak 12.4.

Više o tome na blogu Dragana Vragića.

FutureAD

FuturAD seminar je bio nešto ranije, ali će ipak upasti u ovaj nedeljni pregled, pre svega zato što se jedan od organizatora Jan Jilek aktivirao kao bloger. Podstaknut panel diskusijom na održanom FutureADu, počeo je da iznosi na videlo probleme sa Internet oglašavanjem u Hrvatskoj. Za sada pročitajte dva odlična teksta, PPC kampanje na display oglasima, za ili protiv? kao i Razvoj tržišta internet oglašavanja u Hrvatskoj, odnosno kasnimo li za svijetom i ako da, zašto?

Naše tržište i dalje kaska za komšijama i što se tiče ukupne vrednosti tržišta i što se tiče broja agencija koje ozbiljno pristupaju Internetu kao oglašivačkom mediju. Zato je izuzetno bitno da pratimo šta se dešava u regionu, pošto tržište ubrzano grabi napred i problemi sa kojima se oni suočavaju će i nas sačekati već sutra – ako nisu već i prisutni – samo nismo u stanju da ih vidimo.

Dakle Janov blog definitivno u RSS čitač.

Da li su blogovi javna glasila i da li kao takvi podležu zakonu o javnom informisanju?

Svaka čast Dragani Đermanović, pošto je očigledno se naoružala bezgraničnim srpljenjem pa je pokušala da dobije tumačenje, da li blogove smatramo, još važnije da li ih vlast smatra javnim glasilima. Što se može pokazati ključnim za dalji razvoj slobodne reči na Internetu.

Više na ovu temu, a i odgovor nadležnog ministarstva – uskoro očekujemo na blogu Dragane Đermanović.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!