Pik.rs – raste tržište aukcijskih sajtova

Iz laboratorije osnivača popularnog društvenog portala Furka.com, jedne od prvih lokalnih društvenih mreža, koji je tokom dve godine postojanja okupio više od 100 hiljada aktivnih korisnika iz Srbije, dolazi novi servis. Ovoga puta aukcijski sajt Pik.rs, prvo mi je bilo malo čudno ime za jedan aukcijski sajt ali ima smisla kad bolje razmisliš “kupovina i prodaja”… it makes sense što bi Dell Boy rekao.

Kako Pik dolazi iz Bosne, gde postoji već neko vreme, na naše tržište dolazi jedan poprilično zreo proizvod. O uspehu Pik servisa u Bosni dovoljno govori podatak da Pik.ba beleži preko 100 000 poseta na dan i ima preko 5000 novih artikala dnevno.

Update, možda zreo proizvod, ali kanda nisu baš očekivali ovako vrtoglavi uspeh, tako da se ponekad desi da je server “zagušen”.

Posledica relativno kasnog uključivanja na tržište je i dosta velika konkurencija u vidu, izuzetno agresivno oglašavanog Allegro servisa, kao i domaćeg startup-a Limundo-a.

Uz par lepih detalja kao što su mobilne verzije Pik servisa, sms i mail notifikacije, lično verujem da Pik može da pronađe svoje mesto na tržištu i pored poprilično aktivnih konkurenata.

Kako mi je ovaj tekst dosta dugo skupljao prašinu u draftu, mnogo se izdešavalo u međuvremenu od kada je puštena prva beta.

Samo u prvih 7 dana na Pik.rs se registrovalo 4000 korisnika objavljeno je preko 1500 artikala, dok sajt zabeležio 170.000 otvorenih stranica. Još važnije, nekoliko mojih Facebook i Twitter prijatelja se pohvalilo da je prodalo nešto preko Pik-a. Što je i najvažnije za jedan aukcijski sajt – ne?

I pored nekoliko interesantnih sitnica koje ovaj servis odvajaju od konkurencije, ekipa autora projekta je najavila PikPay, koji ako zaživi na ovim prostorima može stvarno da ozbiljno zatalasa regionalno tržište.

Ukratko PikPay je servis sličan američkom PayPal-u, inače nedostupnom u Srbiji. Servis koji omogućava lako slanje i primanje malih uplata, što je najvažnije omogućava to fizičkim licima. Glavna prepreka ulasku Paypal sistema na ove prostore predstavlja dosta rigidan zakon o deviznom poslovanju. Autori PikPay i Pik-a su očigledno pronašli način da legalno “zaobiđu” krute propise i ponude lak način za naplatu i slanje novca.

Oči regionalne Internet scene su uprte u PikPay servis, pošto ukoliko stvarno uspe, to će napraviti pravu malu revoluciju u internet poslovanje, pošto će omogućiti domaćim internet projektima da zasnuju svoj biznis model na nečemu i pored Internet oglašavanja.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!