Kako do para od oglašavanja na webu – deo I – Media kit

Opšte je prihvaćeno mišljenje da na domaćem internetu “nema para” , da je prosto nemoguće ostvariti prihode od oglašavanja na internet sajtovima.
Tržište internet oglašavanja u Srbiji, po procenama AGB Niesena za 2009, teži 2,5 miliona eura. I čini tek 1,6% ukupnih medijskih budžeta utrošenih na oglašavanje. Koliko su ove proekcije tačne ili ne, u ovom trenutku su jedini podaci koje imamo, pa u nedostatku boljih moramo da ih uzmemo kao relevantne.

Bitno je naglasiti, da je 2009 godina bila godina velike krize i da je celokupno medijsko ulaganje zabeležilo primetan pad. Dok je online oglašavanje jedino zabeležilo rast.

Dakle, kada smo definitivno ustanovili da ipak postoji novac na domaćem internetu i da je novac koji se potroši na oglašavanje na internetu svake godine sve veći, ostaje nam pitanje šta mi možemo, kao vlasnici online medija, da učinimo da privučemo i zainteresujemo oglašivače.

Nulti i ovavezni korak predstavlja kreiranje ponude za oglašavanje na internetu, poznatije kao media kit. To je ne prvi, već stvarno nulti korak, koji moramo da preduzmemo kako bi mogli da ozbiljno nastupimo pred oglašivačima i agencijama.

Media Kit predstavlja skup materijala koji pomažu potencijalnom oglašivaču da se odluči za vaš oglašivački servis, uključujući i detaljno opredeljenje o vrsti reklame i periodu oglašavanja.

Ovo je neka osnovna definicija i osnovni podaci koje je potrebno da sadrži media kit vašeg sajta, izvor Varagićev blog.

Šta je sve potrebno da sadrži vaš media kit:

  • detaljne informacije o vašem mediju, profil sajta, koliko dugo postoji, kakve teme obrađuje, šta je to što ga odvaja od konkurencije
  • detaljna struktura vaših posetilaca, sa obavezno navedenim izvorom tih podataka – ove podatke možete prikupiti na osnovu registracija – ukoliko vaš sajt ima opciju za registracije (recimo forum), na osnovu ljudi koji su fanovi vašeg sajta na Facebooku, pomoću interno sprovedenih anketa na samom sajtu ili pomoću istraživanja neke od relevantnih kompanija koje se bave ovom tematikom (recimo Gemius, Insites)
  • podaci o poseti, broj otvorenih stranica, broj jedinstvenih korisnika, broj jedinstvenih poseta – Google Analytics je postao standard za ove podatke ( i sam Snajper koristi te podakte za rangiranje) i oglašivači su navikli da koriste GA kao relevantan izvor posete. Sve podatke o poseti navodite na mesečnom nivou. Najveći deo kampanja traje mesec dana, pa je ovaj period i najinteresantniji.
  • detaljan opis vašeg prodajnog inventara, dimenzije banner oglasa, njihove pozicije, stranice na kojima se prikazuje, da li je zakup na mesečnom (dnevnom) nivou – CPD  ili će oglašivač kupovati prikaze – CPM. Posebni uslovi za kupovinu paketa oglasa, specijalne opcije – sponzorstva, brendiranje pozadina – obavezno sa aktuelnim cenama
  • Podaci kontakt osobe zadužene za prodaju oglasa – OBAVEZNO!

Najidealnija situacija je da se svi ovi podaci nalaze u jednom PDF fajlu koji je dostupan na vašem sajtu, na ovaj način oglašivači kao i agencije mogu u svakom trenutku imati ispred sebe sve opcije za oglašavanje na vašem sajtu – bez potrebe da posećuju vaš sajt, ili da vas zovu telefonom. Takođe nije loša praksa da media kit dostupan i u obliku PPT prezentacije, agencije često imaju potrebu da prezentuju klijentima profile medija – tako da je ppt skroz dođe zgodno. Takođe, ukoliko imate mogućnosti, verzija media kita na engleskom jeziku dođe kao još jedan veliki plus.

Jedan od najboljih primera kako treba napraviti ponudu za oglašavanje na internetu, media kit, predstavlja media kit sajta SPortal.rs . Jasno, precizno sa svim informacijama koje su oglašivačima potrebne.

Loših primera ima previše pa ih stvarno neću ni navoditi, prosto mi je neshvatljivo da čak i neki od najrelevantijih online medija ne nalaze za shodno da malo prorade na svom media kitu.

Ako smatrate da ima još dobrih primera (domaćih) komentari su otvoreni.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!