Google ad manager nekad – DoubleClick for Publishers (DFP) danas i to besplatno!

Sjajan, pouzdan, udoban, što je Mercedes među automobilima to je Double Click na tržištu ad servera. Nažalost uz Mercedesove neosporne kvalitete ide i stvarno visoka cena. Tako da je mnogim online medijima glavna prepreka za korišćenje naprednog sistema adservinga predstavljala previsoka cena ovakvog rešenja.

Od medija do medija, ljudi su na različite načine pokušavali da zaobiđu problem visokih cena – jedni su se okrenuli interno razvijenim rešenjima, drugi pak OpenX sistemu otvorenog koda. Oni treći koji su prepoznali stratešku važnost izbora dobrog adserving rešenja su se odlučili za neka jeftinija a opet dovoljno kvalietna komercijalna rešenja – recimo proizvod poljske kompanije Gemius, AdOcean.

Najgore su prošli oni koji su prosto ignorisali problem adservinga, koji su i dalje  zaglavijeni u devedesetim, sa banerima koji se prodaju na kilo, pardon na mesec.

Google je pre nekoliko godina, shvatio stratešku vrednost kvalitetnog rešenja za serviranje oglasa, pa je preuzeo kompaniju DoubleClick i to velikom Microsoftu ispred nosa.

Prošlo je skoro tri godine od akvizicije DoubleClick-a, od strane Googla. A danas nas je Google obradovao besplatnom verzijom DoubleClick adservera za medije.

Nešto slično su učinili i posle akvizicije kompanije Urchin, pa su nam ponudili, do tada dosta skupo rešenje za web analitiku – besplatno. Kao rezultat, danas Google Analytics predstavlja nezaobilazni standard za web analitiku.

Double Click for Publishers nudi mnoge prednosti, neću ih sada sve nabrajati, ali recimo da nema potrebe za posebnim fizičkim serverima za hostovanje ad servera, nema troškova interenet protoka plus imate sve prednosti DoubleClick alata.

Jedino ograničenje besplatne verzije DFP predstavlja ograničenje na 90.000.000 prikaza oglasa mesečno, pa recimo ako imate sajt koji ima više od 90.000.000 prikaza oglasa mesečno onda su verovatno i prihodi koje ostvarujete od vašeg sajta dovoljni da pokrijete i trošak ozbiljnog ad server rešenja.

Kako bi stavili broj od 90 miliona prikaza oglasa u kontekst, bitno nam je da znamo da u Srbiji ima možda tek tri sajta koji prelaze ovu granicu.

Da li će DoubleClick for Publishers (DFP), postaviti standarde na polju ad servinga kao što je to uradio Google Analytics, ostaje nam da vidimo.

Takodje ovim putem želim da pozovem ljude koji imaju iskustva sa Google Admanagerom da se jave i podele svoja iskustva.

6 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

 1. Koristim GAdM na većem broju sajtova, lako se podešava sjajno radi, ali je još beta i za sada se ne plaća http://ow.ly/1jtU5 Naglašavam “za sada” pošto se po postojećem ugovoru sa Googleom slažete da ćete plaćati ukoliko uvede naplatu usluge, ali će vas obavestiti pre toga 😉 Takođe, “slažete se” da sve podatke o akcijama ustupate Googleu 😉 Inače, sjajna i korisna alatka za svakog publishera ili agenciju.

 2. Ivan says:

  Hvala za link – nekako sam promasio taj tekst. Odlican review, interesantno bi bilo da vidimo koliko se razlikuje free dfp od dfp-a koji se do sada placao.

  Sto se tice resenja za agencije – nisam siguran da je dfp pravo resenje – on je pre svega za publishere. Samim tim nema neke informacije agencijama bitne – tipa pracenje uniq reacha na nivou cele kampanje a ne samo po plejsmentu odnosno mediju.

 3. Napredna statistika se dobija povezivanjem sa Analyticsom, a sam DFP se sjajno može iskoristiti za menadžment kampanja.

 4. Ivan says:

  Svaki sajt (medij/publisher) koristi neko svoje resenje za adserving – da li je to openX Ad manager – DFP – Double Click – Adbox ili vec neko deseto custom resenje.
  Zamisli sada da kao agencija imas jednu kampanju kroz sve te sajtove – sa svim tim razlicitim adserving resenjima. I na kraju dobijes isto toliko razlicitih izvestaja.

  Agenciji – klijentima – je jako bitno da dobiju jedan izvestaj koji ukljucuje sve medije gde je kampanja bila aktivna. Jedan izvestaj po jednoj metrici – svako adserving resenje ima svoju metriku za merenje unique posetilaca za broj validnih klikova…
  Na taj nacin bi sabirali babe i zabe – a ovako sa jednog mesta agencija putem svog agencijskog adservera prati sve medije, ukljucene u jednu kampanju – prati jedinsvene korisnike – preko svih medija.

  A mozda i najvaznije sve to pracenje je kroz jednu istu metriku koja omogucava jedan uniformni izvestaj po istim kriterijumima.

 5. tool says:

  треба проверити:)

 6. frend says:

  slazem se

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!