Ginisovi Facebook rekordi – Oreo v.s. Lil Wayne

Sećam se da sam negde početkom devedesetih probijao glavu mojima da mi, kako znaju i umeju, pronađu čuvenu Ginisovu knjigu rekorda. To je tada bila velika stvar. Početkom devedesetih nije bilo Interneta, od zabavnih sadržaja je postojao jedino Politikin Zabavnik. Ginisova knjiga je bila sveti gral.

Danas, Facebook je postao igralište gde možete da postavite ili oborite neki od Ginisovih rekorda. Ta ideja se učinila dosta dobrom Kraft-u, koji je inače vlasnik brenda Oreo (keks). Koji je proglašen za jedan od top pet brendova po social engagement-u (neka me jezički puritanci isprave ali stvarno nemam pojma kako se ovo kaže na srpskom), sa svojom Facebook fan stranicom sa preko 16 miliona lajkera.

Agencija 360i je imala, naizgled odličnu ideju da Oreo, postavi novi Ginosov rekord u broju lajkova na Facebook status u roku od 24h. Ideja kao ideja je bila dosta dobra, uključiće svoje milionske fanove u jednu globalnu (dobru) akciju i svi zajedno će učestvovati u postavljanju novog rekorda.

Ali, kako je to Miloje lepo rekao Social media je dvosekli mač. Nisu računali na to da neko, sa takođe izuzetno velikom bazom lajkera, reper Lil Wayne (nikad čuo), koji inače ima stranicu sa preko 20 miliona lajkera, može da pozove svoje fanove da osujeti genijalni plan.

Oreo je postavio svoj status i pozvao korisnike da ga lajkuju. Posle nekoliko sati se uključio i Lil Wayne sa pozivom svojim fanovima da obore isti rekord. Iako je imao kašnjenje od nekoliko sati brzo je uspeo da pristigne i uveliko prestigne omiljeni Facebook keks.

Pošto je prošlo 24h od kada je Oreo počeo, uspeli su da prikupe preko 100 hiljada lajkova na status. Što je bilo dovoljno da na brzinu osvoje rekord, ali je otvoreno pitanje i da li će ga zadržati. Pošto je Lil Wayne prikupio do sada preko 600 hiljada lajkova, a njegovih 24h je isteklo tek pre tri sata. Kako njegov pokušaj nije bio prijavljen Ginisu na vreme, pitanje je da li će ga i zvanično uvažiti.

Poprilično je očigledno da ljude mnogo više motiviše da urade nešto loše,hajde da ukrademo rekord od oreo keksa“, nego “hajde da svi zajedno postavimo rekord“. Sada je ostalo samo da sačekamo Ginisa i da vidimo šta će da kaže. Update: I rekao je, da je Oreo imao rekord celih pet sati.

Bilo kako bilo Oreo, je već postavio sliku sa Ginisovim sertifikatom za oboreni rekord na svoju stranicu.

Inače, broj lajkova u 24h nije jedina stvar koji Ginis prati na Facebook-u, kompletnu Ginis Facebook listu možete naći na njihovom blogu.

Za kraj ću citirati Miloja

Zato dobro promislite unapred. Struka nam je i tako dovoljno stresna da ne treba sami sebi da komplikujemo zalećući se za naizgled sjajnom idejom. Neka neko stavi na glavu crni šešir i promisli o tome šta bi sve ljudima moglo da padne na pamet. Neka bar pokuša.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!