Gemius Audience u Srbiji – najposećeniji sajtovi u Srbiji

Objavljivanje prvih rezultata Gemius Audience istraživanja u Srbiji je prošlo relativno nezapaženo, zbog manjih skandala sa istim u susednoj nam Hrvatskoj. Bilo kako bilo, red je da posvetimo malo pažnje ovom događaju pošto se može desiti da bitno promeni pomeri napred tržište online oglašavanja.

Objavljivanjem Gemius Audience merenja i istraživanja za januar 2012 se Srbija priključila listi od 14 zemalja gde već radi jedinstveni sistem istraživanja demografije i oditovanja posete Internet sajtova.

Iako je po svojoj samoj prirodi Internet najmerljiviji medij, da se realnom vremenu može pratiti poseta, posetioci i njihovo ponašanje. Tužna je činjenica da smo do sada imali i više i preciznijih podataka za gledanost nekog TV programa nego podataka vezanih za Internet.

Do sada smo tu i tamo mogli da vidimo poneko istraživanje o demografiji posetilaca nekog sajta, manje ili više relevatno. Prosto online mediji su čekali da “uđu pare” kako bi ulagali u razvoj. Dok je realna situacija da je nedostatak odgovarajućih podataka kočio dalje ulaganje u online marketing. Iako su neki mediji gledali u budućnost pa su radili ovakva istraživanja – bilo je jako teško porediti dobijene podatke sa drugim online medijima, pre svega zbog različitih korićenih metodologija i metrika.

Ključne prednosti ovakvog jednog sistema je to što sada, na jednom mestu i po jednoj metodologiji imate posetu svih nažalost samo većine online medija, kao i precizne podatke o njihovim posetiocima. Što agencijama koje se bave planiranjem i zakupom online kampanja, umnogome olakšava posao. Kao rezulat njihovi klijenti će dobijati mnogo bolje optimizovane kampanje, pošto možete analizirati preklapanje posetilaca između nekoliko sajtova i preciznije targetirati ciljnu grupu.

Gemius Explorer - Agencijski alat za pristup istraživanju
Ono što će krajnji korisnici primetiti, osim online anketa koje ih možda nerviraju, su verovatno mnogo relevatnije i online reklame.

Uz to, verujem da će mali specijalizovani online mediji prvi osetiti pojavu ovakvog sistema. Sa kvalitetnom posetom, ne milionskim brojevima nego specifičnim ciljnim grupama, će postati mnogo vidljiviji oglašivačima koji baš tu ciljnu grupu traže.

Neke od očiglednih mana, na listi imate samo sajtove koji učestvuju u istraživanju, sa druge strane učestvovanje nije besplatno – ali nije ni preskupo. I treba ga posmatrati kao investiciju a ne trošak.

Na Audience.rs možete tačno proveriti na kojem se mestu nalazi koji online medij u Srbiji, na osnovu broja jednistvenih korisnika, odnosno reach-a, što je jedna i od najvažnijih metrika.

Gemius Audience nije jedini sistem koji radi oditing posete sajtova uz istraživanje, tu su još i Google DFP planner, kao i Nielsen. Ali se, po mom ličnom mišljenju na tržištima u razvoju Gemius Audience izdvojio kao sistem koji nudi kvalitet po pristupačnim cenama za tržište u ovom stepenu razvoja.

8 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

 1. Petko says:

  Odličan članak i pre svega odličan alat. Imao sam prilike da ga vidim kako uživo radi. Treba vam 10 minuta da naučite da radite sa njim, prilično je intuitivan i može da vam uštedi dosta novca, ukoliko tačno znate šta želite. Kao što reče Ivan, ovo je veoma dobar alat koji po pristupačnoj ceni nudi više nego dovoljan kvalitet. Topla preporuka.

 2. Lepo izgleda ali sam nepoverljiv prema firmama koje svoju cenu ne istaknu javno.

 3. Lazar says:

  Ovo istrazivanje nije tacno, postoji mnogo sajtova koji se ne nalaze na spisku

 4. ivandima says: (Author)

  @Lazar Istina da je istrazivanje vezano samo za sajtove koji se nalaze u istrazivanju. Ali prosto nema drugog nacina da dodjete do preciznijih podataka. Posto znamo koliko su UserCentric podaci neprecizni (recimo Alexa istrazivanje) posebno na malim trzistima.

 5. Nikola says:

  Nije pouzdano :/

 6. marko says:

  ..lepo je sto uopste neko nesto pita narod..ali mi kao ljudi,roditelji itd,nezaposleni,ocajni u ovom kriznom vremenu se borimo da prezivimo ove reforme ..sve ovo dodje napporno,nervozno ..jer nemamo vremena za neke ankete,sve nam je doslo glave..jer samo gledamo da opstanemo..tesko je ..
  svako dobro zelim..opet da smo zivi i zdravi svi pa kako Bog kaze ..tako ce i biti ..

Trackbacks for this post

 1. Telegraf.rs na Naslovi.net | PORTAL
 2. Telegraf.rs na Naslovi.net « Saopštenja za javnost

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!