Timeline za Facebook stranice – šta nam je doneo a šta odneo – kako napraviti bezbolni prelaz

Facebook je ekosistem koji se konstantno menja – evoluira, a prilikom svake promene se pojavi veliki broj korisnika koji prete odlaskom ili koji se okupljaju u grupe “vratite nam stari Facebook” ili već nešto slično. Realno koren svake promene je ili uvođenje nekih novih usluga na koje žele da stave akcenat, ili u poslednje vreme sve više forsiranje oglašavanja na Facebook-u. Što je posebno postalo očigledno kako se Facebook sprema za javni izlazak na berzu. Kako još uvek jedan veliki procenat (preko 70% prihoda) stiže od oglašavanja, jasno vam je koliko je važno naterati korisnike tj bredove da povećavaju svoje budžete za oglašavanje.

Posednja velika promena, na koju su korisnici (očekivano) loše reagovali, je uvođenje timeline-a umesto dotadašnjih Facebook korisničkih profila. Sada Facebook timeline menja i fan stranice. Svidelo vam se to ili ne, sve fan stranice će biti prebačene na timeline do 30. marta. Što znači da kao vlasnik neke od Facebook fan stranica imate nešto manje od mesec dana da napravite potrebne izmene i pripremite vašu fan stranicu za novi timeline izgled.

Da prođemo redom, šta je sve Facebook upakovao u timeline za fan stranice izmene.

Vizuelne izmene

Ovo je prvo što će vaši fanovi-lajkeri zapaziti. Format timeline-a za stranice je jako sličan timeline-u za same Facebook profile. Dominantni coverphoto, nova dimenzija profil slike. Stranica je podeljena uzdužno, gde fanovi mogu pratiti hronološki istoriju vaše stranice-brenda-firme. Takođe moguće je napraviti milestone, ili highlighted  post koji će zauzeti obe kolone, evo lepog primera za highlighted post na Somersby Srbija stranici.

Milestone kao što sama reč kaže služi za postavljanje određenih važnih događaja, prekretnica, u istoriji vaše stranice. U slučaju Somersbya bi to bio datum kada se pojavio na domaćem tržištu. Moguće je smestiti u prošlost i obeležiti kakav je to događaj bio uz lepu veliku fotografiju širine 843 pixela sa 403 pixela visine.

Coverphoto

Woohoo, prva stvar koju će te pomisliti, kada vam kažem da sada imate 851 x 315px prostora da napravite coverphoto za vašu stranicu. Ali hladan tuš sledi, po Facebook pravilima za coverphoto za stranice nije dozvoljeno koristiti coverphoto za bilo kakvo oglašavanje.

 “This space is not meant for promotions, coupons, or advertisements.”

Siguran sam da će ovo pravilo biti baš poprilično kršeno, ili možda neće. Ako recimo Pepsi odluči da pusti u prodaju novi ukus da li je ok da postavi sliku novog ukusa na coverphoto? ili se to smatra promocijom i oglašavanjem? Ok jasno nije ok da postavimo kupone i promocije. Čini mi se da je ovde Facebook ostao poprilično nedefinisan i da će ovo pravilo biti vrlo različito tumačeno od strane communty managera. Inače ovde imate nešto više informacija o tome.

Profile slika je takođe dobila nove dimenzije, sada je kvadrat maskimalne širine tj visine 180px. A možete je uklopiti sa coverphoto slikom i dobiti neke lepe efekte.

SocialNumbers page

Tabovi su mrtvi – živeli tabovi

Bar ne u obliku tabova. Prednost je što su linkovi do tabova smešteni odmah ispod coverphoto-a. Takođe, predstavljeni su velikom slikom umesto ranije neprimetno malom. Ono što je loše, je što su prva dva boksa rezervisana za broj lajkera i photos tab. Tako da realno imate prostora samo za 2 dodatna taba/aplikacije koje će vaši fanovi videti u prvom učitavanju stranice. Dok ste ranije mogli da prikažete celih sedam. Ovo samo znači da ćete morati mnogo pažljivije da birate šta želite da akcentujete. Dimenzije novih slika za tabove je 111×74 piksela.

Ivan Dimitrijevic | webmanijak.com
Takođe sadržaj tabova je dobio na širini (opet prim. aut), što znači da sada imate mnogo više prostora da prikažete sadržaj svojim korisnicima – širine 810px. (zbog css buga trenutno samo 779px)

Mnt Dew page tab
Možda najveća izmena koja se tiče tabova je nemogućnost postavljanja default taba, koji bi se automatski otvarao non-likerima stranice. To u stvari znači da ukoliko imate novu aplikaciju u tabu, koju želite da promovišete, pored objave na wall-u timeline-u, nema drugog načina za promociju osim oglasima, što je verovatno jedan od glavnih razloga za izostavljanje ove opcije od strane Facebook-a.

Akcentovanja različitih objava na timeline-u

Novina, pored highlight posta, objave na timeline-u koji će se razvući na obe kolone, je i mogućnost da pinujete određeni post na stranici na vrh strane, blogerima poznat kao feautred post. Ovo može biti dobar način da promovišete recimo neku od aktivacija u tabovima ili slično. Pinovana objava se odvaja po maloj žutoj zastavici, a moguće je pinovati samo jedan post u jednom trenutku. Pinovane objave će se same un-pinovati i smestiti u time-line posle 7 dana. Ono što je bitno napomenuti, takođe je da pinovani sadržaj neće zauzeti obe kolone, kao milestone ili highlighted post, već samo jednu.

Red bull - Sticky objava

Privatne poruke za stranice

Privatne poruke, za stranice su najavljene od strane Facebook-a dosta pre timeline-a, ali se očigledno sačekalo sa javnim puštanjem zbog promena u dizajnu samih stranica. Konačno, kao page imate mogućnost da privatno komunicirate sa vašim lajkerima. Ovo sada otvara velike nove mogućnosti, možete rešavati korisnička pitanja in private i na taj način zaštititi podatke vaših korisnika (pravo ime, prezime, jmbg, broj narudžbine…).

Nažalost stranica, tj community manager nema mogućnosti da prvi pošalje privatnu poruku korisniku, već to mora da uradi korisnik. Sa druge strane, ovo sada otvara mogućnost i da kontaktirate admina stranice ako to želite, iz nekog razloga. Dodatno, nažalost otvara i mogućnosti za slanje spam poruka od strane korisnika. Ali opet tu su block liste za spam korisnike.

Ček lista za prebacivanje Facebook fan stranice na timeline

 • Nova profil slika dimenzije – 180 x 180 piksela
 • Coverphoto dimezije – širine 851 piksela i visine 315 piksela
 • Prilagodite širinu tabova – sada su širine 810 piksela (tj verovatno će biti čim srede CSS bug)
 • Nove dimenzije ikona, tj sada slika za tabove – 111×74 piksela su dimenzije
 • Milestonovi dozvoljavaju fotografije do 843 piksela širine i 403 piksela visine (kao i highlighted postovi)

Bugovi sa timeline-om za Facebook page-ove

Da sve bude još interesantnije pojavili su se i određeni bugovi sa novouvedenim timeline-om.

Jedan od prvih koji je primećen je da se sadržaj taba neće automatski osvežiti kada postanete lajker stranice. Kao što je do sada bio slučaj, tako da budite pažljivi sa posebnim sadržajem taba za lajkere i non-lajkere.

Takođe, postoji određeni problem sa centriranjem novih tabova, tj tabova nove širine(810px).

Nisam primetio previše domaćih stranica koje su napravile migraciju za sada. Ukoliko imate primer domaćih stranica koje su već napravile migraciju, ostavite url u komentaru.

4 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

 1. Gaga says:

  Ja jesam napravila migraciju http://www.facebook.com/pages/Iz-moje-kuhinje/52315216207
  Šta nisam dobro napravila, ispraviću pomoću tvog posta. Hvala lepo. 🙂

 2. Ivona says:

  Super članak i jako nam je drago da vam se sviđa dizajn naše profilne slike i cover-a 🙂 ba.socialnumbers.com

 3. Neša says:

  Napravili migraciju, ali nismo oš uvek sredili TAB-ove.
  http://www.facebook.com/kliotravel

  PS. Odličan post!

 4. Nikola says:

  Razmisljam koliko su ceste promene, da se i ne secamo kako je pre bilo i totalno se stapamo s novim. 🙂

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!