Internet oglašavanje kao PR alat

Prečesto se dešava da su drugari iz PR struke izuzetno osetljivi, kada im spomenete bilo kakvo oglašavavanje ili plaćanje u svrhu PRa. Pošto po nekoj strogoj definiciji PR ne uključuje plaćanje za plasiranje vesti ili tekstova. Ali u nekim situacijama, posebno krizama, prosto nema drugog načina da dođete do svojih ciljanih javnosti i da ih obavestite o svojoj verziji događaja.

Deo Internet oglašavanja koji se ozbiljno meša u PR vode je SEM, ili Search Engine Marketing.

Search Engine Marketing, SEM je forma Internet marketinga koja promoviše websajtove kroz povećanje njiove vidljivosti na pretraživačima. Search Engine Marketing delimo na nekoliko oblasti. SEO (Search Engine Optimizacija) se odnosi na metode kako što bolje pozicirati sajt u prirodnim rezultatima pretrage (SEPs). Plaćene kontekstualne oglase na pretraživaču, kroz Adwords na Google pretraživaču recimo. Kao i plaćene rezultate u pretrazi, što veliki pretraživači recimo ne nude.

Koliko je SEM važan alat za jednog PRa, više je nego očigledno.

SEO kao PR alat

Uzmimo prvi primer Stanka Subotića. Kada je krenula cela afera vezana za hapšenje Stanka Subotića jedine fotografije Stanka Subotića koje ste mogli da vidite u medijima su bile ove.

Stanko Subotic zvanicne fotografije
Koje prikazuju Stanka Subotića kao ozbiljnog poslovnog čoveka sa aktovkom u brzini ili u kancelariji za stolom. Slika vredi više od hiljadu reči. Kakav god da je tekst u novinama bio, bio je ilustrovan fotografijom ozbiljnog poslovnog čoveka.

Pošto su to jedine fotografije koje ste lako mogli da pronađete u visokoj rezoluciji odgovarajućoj za štampu. Na taj način kroz dobro poziciranje sajta u pretrazi i optimizaciju fotografija na sajtu. Stanko Subotić je i pored ozbiljnih optužbi uspeo da progura svoj željeni imidž u medijima, ako ne kroz tekstove onda kroz fotografije. Odličan primer kako malo SEO otimizacije može da proizvede odlične rezultate.

Plaćeni oglasi na pretraživaču kao PR alat

Možda jedan od najpoznatijih slučajeva za korišćenje plaćenih oglasa na pretraživaču u PR svrhe predstavlja BP (British Petroleum).

BP Adwords kampanja

Svi znamo šte se desilo u Meksičkom zalivu, velika ekološka katastrofa izazvana izlivanjem velike količine sirove nafte iz podvodne bušotine, na BPjevoj naftnoj platformi.

Po izbijanju krize u Meksičkom zalivu, šta god da je BP objavio kao svoje press saopštenje, je prosto bilo zatrpano akcijama i reakcijama svih mogućih svetskih medija i udruženja za zaštitu životne sredine. Prosto nije bilo moguće da BP na samim pretraživačima dođe do korisnika i objavi “svoju verziju priče” ili šta realno čini kako bi suzbio nastalu ekološku krizu.

BP Adwords kampanja

 

Rešenje se nametnulo u vidu plaćenih oglasa na pretraživačima, Google i Yahoo, za ključne reči kao što su “oil spill” i slične. Uz to su zakupili i promoted videos na slične ključne reči na YouTube. Koliki je obim ove akcije govore neke nezvanične informacije o utrošenom budžetu.

Okvirni medijski budžet BP-ja za Search Engine oglašavanje je pre cele krize u meksičkom zalivu bio oko $57.000, što i nije mnogo za razvijenija tržišta i kompaniju ove veličine. Po izbijanju krize budžet sa SEM je povećan na, verovali ili ne $3.6 miliona mesečno. Povećanje od preko 63X, što je BP smestilo u listu najvećih Google Adwords oglašivača.

Zakupom određenih ključnih reči, koje su u vreme krize, bile izuzetno tražene, BP je uspeo da bar određeni deo korisnika sprovede na svoje sajtove posvećene krizi u Meksičkom zalivu. I da pokaže svoj trud koji ulaže za suzbijanje problema, kao i sređivanje posledica. Porošenih $3.6M dolara u mesec dana znači da je izuzetno mnogo korisnika stvarno kliknulo na oglas i došlo i pročitalo ono što je BP želeo da pročitaju.

U ovom slučaju stvarno nije postojao drugi način da dođu do tih korisnika.

Adwords kao PR alat – domaći slučaj

Ono što me je inspirisalo u stvari na ovaj tekst je trenutna Adwords kampanja u Srbiji za Tomislava Đorđevića. Ako slučajno tražite ovo ime i prezime na Googlu, pre nego što je sajt bio postavljen mogli ste da vidite ovakvu sliku. Nepregledan niz tekstova iz domaćih online medija o hapšenju Tomislava Đorđevića. Što šalje poprilično jednosmislenu sliku svakome ko traži više informacija na ovu temu.

Tomislav Djordjevic Adwords kampanja
Ono što je njegov tim uradio, postavili su sajt sa njegovim imenom i prezimenom, koji je poprilično dobro optimizovan, pa sada u rezultatima pretrage izlazi ispred vesti u hapšenju.

Tomislav Djordjevic Rezultati pretrage
Znate li da preko 90% klikova završi na prvom rezultatu u listi pretraživanja. Što znači da će korisnici koji eventualno traže Tomislava, kada kažem korisnici pre svega mislim novinari,  prvo završiti na sajtu Tomislava Đorđevića gde će moći da pročitaju “njegovu verziju događaja”.

Tomislav Djordjevic sajt na prvom mestu
Kako bi osigurali uspeh, izuzetno pametno, Tomislav Đorđević ima i Adwords kampanju, sa malo čudnim copyjem oglasa doduše.

Malo cudan copy Adwords oglasa
Šta više, očigledno je da ova Adwords kampanja nije ograničena samo na Google pretraživač, već ide i u Google Adwords oglasnoj mreži. Šta to konkretno znači, da ako čitate neki tekst na medijima o Tomislavu. Da ćete uz tekst vrlo verovatno videti i oglas za njegov sajt. Evo samo par primera sa sajta Novosti i Smedije.

4 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

 1. Jon Doe says:

  Veoma interesatno…

  Baš me interesuje, ko je Tomislavu Đ. sugerisao da krene u “Internet boj” i pokrene sajt i AdWords kampanju? I ne samo to: već homepage njegovo sajta počinje citatom Kafke… Vrhunski spin.

  Sam Tomislav ne deluje kadar da “izbrainstormuje” ovako nešto? 😉

  Odličan post. Pozdrav.

 2. Ne radi se ni o kakvoj osetljivosti nego o osnovnom postulatu PR struke “Za objave u medijima se ne plaća”. Internet menja mnogo toga a prvenstveno definiciju medija a potom i odnosa sa javnošču i oglašavanja. Dilema u kojoj si je potpuno nepotrebna jer ovo o čemu pišeš upravo i jeste posao ljudi fokusiranih na komunikaciju, PR-ova dakle. Ne da bi trebalo da bude nego jeste.

  Da ne teoretišem previše svrati sutra do kolega na spratu i potraži bekap starog sajta, dok još nisu promenili ime, verzija iz jeseni 2010. Naći ćeš deo “E-PR sektor / oblasti rada” (koji sam pisao pre više od godinu dana) i tu videti i brigu o klijentovoj online reputaciji i pozicioniranje na pretraživačima i pisanje tekstova kao i odabir ključnih reči za Google i druge oglašivačke mreže u standardnoj ponudi.

 3. Deo ovog o čemu pišeš (btw odlična zapažanja) spada u Search Engine Reputation Management. Kad god pričamo o upravljanju reputacijom (reputation management) svakako pričamo o znanjima i veštinama koji bi morali biti integrisani u moderan PR.

  Postoji nekoliko načina uticaja na dobru/odličnu pozicioniranost na pretraživačima, to me je davno naučio Varagić:
  1. SEO
  2. Compelling content &
  3. engagement.

  Umerana kombinacija sva tri elemnta daje vrlo dobre rezultate. Naravno, dokle god je ono u izlogu najmanje jednako dobro kao ono u radnji.

 4. Milos says:

  Odličan post i hvala ti. Integrisane komunikacije iliti integrisani odnosi sa javnošću su nešto što se sve više radi u struci. Društvo godinama u nazad nagrađuje najbolje projekte sa baš tako definisanom kategorijom.

  Kako se menjaju alati i kultura komunikacije tako se menja i način na koji profesionalci sa javnostima komuniciraju. Upravljanje ugledom je jedna od važnih oblasti svakog PR-a. Ove konkretne alate koje pominješ, bi svako ko se ozbiljno bavi odnosima s javnošću morao da zna.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!