In game advertajzing – Bambi Kolo Keks – Keks na keks

In-game advertajzing (IGA) bi najlakše definisali kao korišćenje kompjuterskih igara kao medij sa plasiranje advertajzing poruka. Pre pet godina tržište ovakog vida oglašavanja, u USA je vredelo celih $56M, procenjuje se da će tržište ovakvog vida oglašavanja narasti do $ 1 000 000 000 za samo 3 godine ( koliko nula ).

Recimo imamo lep primer kako je to radio Ford za promociju novog modela Fieste.

Gde je tu naše malo tržište? Danas nemamo precizne procene vrednosti ni celog online tržišta oglašavanja, a kamo li tako jednog maleckog dela koji se odnosi na in-game advertising.

Elem, definitivno da postoje pioniri koji su prepoznali vrednost ovog kanala komunikacije, tako da imamo nekoliko svetlih primera in-game advertajzinga i na našim prostorima.

Kompanija Bambi je uvidela velike prednosti ovakvog vida oglašavanja i počastila nas je odličnom igricom Kolo keks… i keks na keks…

Kako Miloje kaže u samo prvom mesecu igru je igralo 35 000 ljudi! Kako bi ovoj brojci dali neku dubinu, recimo da po poslednjim izveštajima u Srbiji Internet redovno koristi oko 1 500 000 ljudi*. Što ukratko znači da je 2,3% redovnih korisnika Interneta u Srbiji igralo Kolo keks igricu u samo mesec dana.

Hajde sada da prevedemo to na jezik TV marketara, koliko bi nas koštalo da dosegnemo 35 000 ljudi koji će ne samo gledati (minimum par minuta), već i interagovati sa našim brendom, a koliko je koštala produkcija ovakve jedne igre?

* Broj korisnika koji koristi Internet svakodnevno – po starom istraživanju(2008) Zavoda za statistiku

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!